SKIENS KUNSTFORENING
  • Utstillingsprogram 2021
    • Utstillinger 2020
    • Utstillinger 2019
    • Utstillinger 2018
    • Utstillinger 2017
    • Utstillinger 2016
  • OM SKF
    • Arrangementer
    • Samarbeidsprosjekter
    • Besøk/Kontakt
  • Vårt Unike Visningsrom
    • Søk om Utstillingsplass
  • BLI MEDLEM
  • Greenlightdistrict 2021
  • BLOGG
Vår og Sommer 2021

20. FEB. - 27. MAR.

JADWIGA B. PODOWSKA
​
The History of Anthropocentric Perception - Et rarietetskabinett
​Åpning Lørdag 20. Februar kl. 14.00 i Skiens Kunstforening

Jadwiga B. Podowskas kunstneriske arbeid utforsker forbindelser mellom naturfenomener og kulturfenomener. Prosjektene springer ut fra mange spørsmål knyttet til det organiske livet og menneskets plass i det hele. Naturvitenskapen er et viktig område hun henter inspirasjon fra. Hennes interesser danner en rizomatisk struktur, som vil si at temaene hun arbeider med springer fra ulike felt, møter hverandre i installasjoner og fører til nye koblinger og ny innsikt. Denne sammensetninger skal utfordre, ikke gjøre livet forstått. Podowska stiller spørsmål ved etablerte hierkier og rangeringer av "livsformer". Hvorfor er noe mer verdt enn noe annet? Det antroposentriske blikket vårt formes av kultur, samtidig kulturen er en manifestasjon av det blikket. Dette er en lukket krets som gjør oss blinde for det som virkelig betyr – det organiske mangfoldet av livsformer. Naturen er ikke selvsentrert slik vi er. Den er et gjensidig avhengig nettverk livsformer i equilibrium. Besjelet perpetuum mobile vi fjernet oss fra for lenge siden. Dette gjenspeiles i hennes installasjon "The History of Anthropocentric Perception - Et rarietetskabinett", hvor objekter, tekster, fotografier og video er i dialog. Som i et raritetskabinett alle gjenstander i utstillingen har verdi i seg selv og sine unike historier. Disse parallelle historier, parallelle stemmer tegner en kompleks verden som ikke kan begrenses til linear, forenklet fortelling. For Podowska handler det om transcendens av spørsmål og refleksjoner over livet og omverdenen, om et menneskets splittelse mellom natur og kultur. Man kunne også si at utstillingen gjenspeiler et menneskets kamp for å forstå verden.
Picture

10. APR. - 22. MAI.

TOR ARNE MOEN
​
Åpning Lørdag 10. April kl. 14.00 i Skiens Kunstforening

Dette er et spennende og kunstnerisk prosjekt som inviterier oss inn i prosessen, så og si inn i atelieret til kunstneren: Tor Arne Moen beskriver det slik:
Tanken at utstillingen til i hovedsak skal bestå av tegninger og malerier - for det meste av folk jeg skal invitere til mitt atelier i tiden fram til utstillingen. Min måte å male på er litt uortodoks, jeg «fremkaller» ikke maleriene ved å male litt her og der, men maler meg mer eller mindre «ferdig» på ett sted før jeg går videre til det neste. Jeg kan for eksempel begynne et portrett med å male det ene øyet, helt ferdig, før jeg maler meg videre til nye deler av ansiktet. På denne måten blir litt og litt av maleriet ferdig før hele maleriet er «dekket inn».
Picture
I årenes løp har jeg sett hvordan ofte maleriene går gjennom mer spennende stadier underveis enn det ender opp som når hele bildet har blitt behandlet. Derfor tenker jeg denne gangen at jeg skal gjøre dette til et poeng - maleriene skal «stoppes" i prosessen før de er «ferdige» - jeg skal forsøke å stanse på det mest interessante sted - jeg vet ikke om det lar seg gjøre uten at det får noe beregnende over seg, men jeg har i alle fall i sinne å forsøke. Jeg tenker også å lage tegninger av de portretterte og stille disse ut ved siden av maleriene. I tillegg filmer jeg ofte prosessen og viser filmene i sammenheng med utstillingen - så også denne gang - det har vist seg å få ekstra oppmerksomhet fra publikum - som ofte er nysgjerrige på selve maleprosessen. 
Picture
Vi vil oppdatere informasjon og bilder etterhvert som utstillingen nærmer seg. Det blir en spennende kunst åpning i April. Vi gleder oss.
5. JUN. - 28. AUG.
MAI-GRET GAUPÅS
Åpning Lørdag 5. Juni kl. 14.00 i Skiens Kunstforening
Maj-Gret maler bilder i en non-figurativ tradisjon, som oftest i akryl, men også med varm voks, med trykk-teknikk eller gjennom å farge selve lerretsduken. Bildene blir til gjennom en prosessorientert tilnærming med utgangspunkt i skisser, objekter hun har rundt seg eller minner fra drømmer. Enkelte malerier kan betraktes fra både for- og baksiden, som da går fra å være to-dimensjonale flater, til å bli objekter i seg selv. Verdien av repetisjonene i seg selv og at gjentagelsen ikke er helt lik to ganger – ligger som en poetisk nerve i arbeidet og viser hennes måte å betrakte verden på.  

Maj-Gret Gaupås beskriver arbeidsprosessen slik:
"Eg gjer ein jobb med lerretet enten føre det er strekt eller etterpå. Deretter pregar eg lerretet med noko, det kan være voksar eller trykk eller anna. Når eg etter nokre dagar har ei flate kan eg byrja å måle på denne. Det er varierande kor lang tid dette tek, å førebu lerretet til å byrje å måle på det.  For meg er måleriet som tema og kva det er ein del av arbeidet. Eg meiner då elementa i måleriet, kva dei er. I lang tid har eg jobba kring rammene ein spenner opp på, og bildekantane. Eg har og jobba mykje med temaet gjentaking, rytme og repetisjon i bilete."
​

Maj-Gret Gaupås er født 1971 i Porsgrunn, oppvokst i Ytre-Arna og har studert maleri i London, hos Turps Studio Program i perioden 2015-2017. I 2018 flyttet hun til Skien hvor hun har studio og er engasjert i driften av det kunstnerstyrte galleriet Hi10 (Henrik Ibsens gate 10). Gaupås har stilt ut i Berlin, London, Lisboa og Oslo og mottok Telemark fylkeskommunes kunstnerstipend i 2019.

9. JAN. - 6.FEB.
RAYMOND KLÆBO
Åpning Lørdag 9 januar kl. 14.00 i Skiens Kunstforening

Picture
Picture
RAYMOND KLÆBO (1921 - 1998) er født i Volda i 1921. Allerede som 12-åring hadde han bestemt seg for å bli maler. Han gikk på malerkurs hos Leon Aurdal. Han stiftet etterhvert familie, og i noen år livnærte han seg som fotograf i Fauske. Oppveksten på Vestlandet og syv år i Nordland dannet grunnlaget for Klæbo sine viktigste motiver, havet med strand og fjell og horisont. Han bodde flere år i Skien, hvor han bla. studerte maleri og skulptur hos professor Wilhelm Rasmussen, før han i slutten av 1970-årene flyttet til Helgeroa Brunlanes. De fleste av hans senere bilder har motiv herfra.

Klæbo sitt formspråk er ekspresjonistisk, strøkene kraftige og spontane, og fargevalget gjerne svart, hvitt, oker og blått. Han maler hav og landskap gjennom alle årstider, ofte med en eller flere figurer. Han søker først og fremst å gjengi landskapets atmosfære av mytisk uendelighet. I denne fornemmelse av universets tidløshet blir Klæbo sine mennesker ensomme og fylt av livsangst. Klæbo har malt en rekke portretter og selvportretter, figurkomposisjoner og en del akvareller og supplerer også sitt maleriske uttrykk med grafikk.
Kunsthistoriker Øyvind Storm Bjerke beskrev Klæbo sin teknikk følgende:
Han maler spontant og intuitivt. Det ene strøket skal følge av det andre uten nøling. Denne fremgangsmåte resulterer i en skissemessig effekt der malerakten blir en utladning. Dersom resultatet skulle tuktes inn under en formell orden eller avstemmes utfra oppsatte konvensjoner, ble det et svik mot den aksjonistiske grunnholdning. Klæbos mål var ifølge han selv "å male så konsentrert at man kan gripe tanken i halen før den går forbi".
​(Kilde: Norsk Kunstnerleksikon + tidligere utstillingsmateriell)

Om oss

Bli Medlem

Besøk oss

Telefon: (+47) 94140364    
​Email: post@skienskunstforening.no
Besøksadresse: Lundegata 6. 3724 Skien
Postadresse: Pb 222, 3701 Skien
  • Utstillingsprogram 2021
    • Utstillinger 2020
    • Utstillinger 2019
    • Utstillinger 2018
    • Utstillinger 2017
    • Utstillinger 2016
  • OM SKF
    • Arrangementer
    • Samarbeidsprosjekter
    • Besøk/Kontakt
  • Vårt Unike Visningsrom
    • Søk om Utstillingsplass
  • BLI MEDLEM
  • Greenlightdistrict 2021
  • BLOGG